Eerste Kamer beoordeelt salderingsregeling.
Volgende week, 13 februari 2024, stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling. Wat betekent dit nu precies? We leggen het je uit.
Een deel van de opgewekte stroom van zonnepanelen gebruik je direct in huis. Het overgrote deel lever je aan het elektriciteitsnet. Dat wordt geregistreerd door je meter. Dit wordt ’terugleveren’ genoemd. Je energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen op momenten waarop je meer afnam dan terugleverde. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. Deze verrekening heet salderen. Deze regeling is voordelig, want los van besparing op het energietarief van de leverancier hoef je ook geen energiebelasting en BTW te betalen over dat deel wat je opwekt.
๐ช๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ผ๐บ ๐๐ผ๐ผ๐ฟ๐๐๐ฒ๐น ๐ฎ๐ณ๐ฏ๐ผ๐๐ ๐๐ฎ๐น๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ป๐ด?
De salderingsregeling zorgt voor lagere belastinginkomsten voor de overheid. En aangezien energiebedrijven veel voor teruglevering moeten betalen, komt een deel van de rekening neer bij mensen die geen zonnepanelen hebben. Ook het elektriciteitsnet begint meer onder druk te staan door snelle groei van duurzame energie. De stimulering die de salderingsregeling gaf, wil men met het wetsvoorstel langzaam afbouwen.
๐ช๐ฎ๐ ๐ฎ๐น๐ ๐๐ฒ๐ด๐ฒ๐ป ๐ต๐ฒ๐ ๐๐ผ๐ผ๐ฟ๐๐๐ฒ๐น ๐๐ผ๐ฟ๐ฑ๐ ๐ด๐ฒ๐๐๐ฒ๐บ๐ฑ ๐ฒ๐ป ๐๐ฎ๐น๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ป๐ด ๐ฏ๐ฒ๐ต๐ผ๐๐ฑ๐ฒ๐ป ๐ฏ๐น๐ถ๐ท๐ณ๐?
Dan verandert er niets. Zonnepanelen zijn echter wel dermate aantrekkelijk qua financieel rendement dat er ooit vast wel een vervangend voorstel komt. Het is daarom goed om ook alvast na te denken over wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd.
๐ช๐ฎ๐ ๐ฎ๐น๐ ๐ฑ๐ฒ ๐๐ฎ๐น๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ป๐ด๐๐ฟ๐ฒ๐ด๐ฒ๐น๐ถ๐ป๐ด ๐๐ผ๐ฟ๐ฑ๐ ๐ฎ๐ณ๐ด๐ฒ๐ฏ๐ผ๐๐๐ฑ?
In het voorstel is een rustig afbouwpad van het salderen voorzien richting 2030, waardoor huidige zonnepaneelhouders niet al te veel verrast worden. Ook kan je bijvoorbeeld een thuisbatterij plaatsen waardoor je meer stroom in huis gebruikt in plaats van teruglevert en daarna weer afneemt. Nieuwe zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld via een investeringssubsidie extra gestimuleerd worden. Het is in ieder geval goed als er snel duidelijkheid komt. Vanuit Enoma zien we zonnepanelen als een belangrijk stuk van de puzzel, maar niet het enige. Besparen van energie staat voorop.
Dat doen we bijvoorbeeld met warmtepompen die vaak maar een kwart van de energie vragen van een cv-ketel. Eigen opwek van energie moet aantrekkelijk blijven. Dat is gelukkig waarom dit wetsvoorstel controversieel is. Linksom of rechtsom hebben wij het vertrouwen dat het verduurzamen van je pand uiteindelijk niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Heb je vragen over de salderingsregeling of verduurzaming? Neem dan gerust contact op:
Franciscusdreef 42-a
3565AC Utrecht
www.enoma.nlย ย
info@enoma.nl
030 227 15 36
Vanaf het moment dat ik bij Groenpand binnenkwam, ben ik nog meer verliefd geworden op het vak verduurzamen. Ik ben dankbaar dat ik inspirationeel leiderschap van dichtbij heb mogen ervaren en ik verheug me erop om samen maar apart Nederland nog mooier te makenโ
Mike Geytenbeek, Directeur Enoma